Vinny ocot
Vinny ocot účinky
Kvalitný vinny ocot pomáha
- pri tvorbe tráviacich enzýmov
- pri poruchách trávenia
- urýchľovať trávenie
- spomaľovať kvasné či hnilobné procesy v črevách
- pomáha liečiť zápaly hrdla
- znižuje horúčku (octové zábaly)
- účinkuje pri liečbe ekzémov
- rýchlejšie hojiť zápaly
- pri migrénach
- pri pálení záhy
- pri hnačkách
- zmierniť bolesti v krku
- proti plesniam
- na dezinfekciu poranení
- regenerácii pokožky
- obnoviť správne ph pokožky
- odstrániť svrbenie
- vyhladiť jazvy po akné
- odstrániť pigmentové škvrny
Pri kožných problémoch si môžeme pripraviť octový kúpeľ.
Zloženie vinneho octu
Je to prirodzený komplex AHA (alfa hydroxilových) kyselín.Sú to ovocné kyseliny s vysoko regeneračným účinkom na pokožku. Pôsobia ako peeling, odstraňujú odumreté bunky, stimulujú regeneráciu elastínu a kolagénu.
Ako sa vyrába vínny ocot
Ako všetko, tak aj ocot z vína je možné vyrobiť iba z kvalitného vína. Vyrába sa priamym kvasením liehu, ktorý vínna réva obsahuje. Pri kvasnom procese sa všetok alkohol z vína premení na kyselinu octovú. V takto vyrobenom octe sú zachované všetky látky, ktoré obsahovalo víno pred kvasným procesom. Prírodné dozrievanie podporuje jeho uloženie drevených sudoch.
Použitie vinneho octu
Najčastejšie sa vinny ocot používa v Stredomorí. Okrem jeho už spomenutých zdravotných či kozmetických najbežnejšie využitie má v kuchyni pri príprave zálievok do surových zeleninových šalátov, ale aj pri príprave teplých jedál. Je súčasťou zmesí na marinovanie mäsa.
Nemýľte si vínny ocot s balzamikovým octom.
Vínny ocot nie je balzamikový ocot.
Rozdiel je
- v hustote - balzamiko je hustejšie
- v technologiclom spôsobe spracovania.
Balzamikový ocot sa vyrába z lisovaného hrozna, ktoré nemalo možnosť vykvasiť na víno. Technológia jeho spracovania je komplikovaná a náročná. Vyrábal sa a stále sa vyrába v Modene v Taliansku. Vedeli ste, že zreje 10 až 25 rokov v kvalitných dubových sudoch? Teraz sa používa na sudy viac čerešňové alebo gaštanové drevo.
Vínny ocot sa vyrába kvasením kvalitného hotového vína.