Vinny ocot

Vinny ocot účinky

Kvalitný vinny ocot pomáha

  • pri tvorbe tráviacich enzýmov
  • pri poruchách trávenia
  • urýchľovať trávenie
  • spomaľovať kvasné či hnilobné procesy v črevách
  • pomáha liečiť zápaly hrdla
  • znižuje horúčku (octové zábaly)
  • účinkuje pri liečbe ekzémov
  • rýchlejšie hojiť zápaly
  • pri migrénach
  • pri pálení záhy
  • pri hnačkách
  • zmierniť bolesti v krku
  • proti plesniam
  • na dezinfekciu poranení
  • regenerácii pokožky
  • obnoviť správne ph pokožky
  • odstrániť svrbenie
  • vyhladiť jazvy po akné
  • odstrániť pigmentové škvrny

Pri kožných problémoch si môžeme pripraviť octový kúpeľ.

Zloženie vinneho octu

Je to prirodzený komplex AHA (alfa hydroxilových) kyselín.Sú to ovocné kyseliny s vysoko regeneračným účinkom na pokožku. Pôsobia ako peeling, odstraňujú odumreté bunky, stimulujú regeneráciu elastínu a kolagénu.

Ako sa vyrába vínny ocot 

Ako všetko, tak aj ocot z vína je možné vyrobiť iba z kvalitného vína. Vyrába sa  priamym kvasením liehu, ktorý vínna réva obsahuje. Pri kvasnom procese sa všetok alkohol z vína premení na kyselinu octovú. V takto vyrobenom octe sú zachované všetky látky, ktoré obsahovalo víno pred kvasným procesom. Prírodné dozrievanie podporuje jeho uloženie drevených sudoch.

Použitie vinneho octu 

Najčastejšie sa vinny ocot používa v Stredomorí. Okrem jeho už spomenutých zdravotných  či kozmetických  najbežnejšie využitie má  v kuchyni pri príprave zálievok do surových zeleninových šalátov, ale aj pri príprave teplých jedál. Je súčasťou zmesí na marinovanie mäsa.

 

Nemýľte si vínny ocot s balzamikovým octom.

Vínny ocot nie je balzamikový ocot.

Rozdiel je

  • v hustote - balzamiko je hustejšie
  • v technologiclom spôsobe spracovania.

 

Balzamikový ocot sa vyrába z lisovaného hrozna, ktoré nemalo možnosť vykvasiť na víno. Technológia jeho spracovania je komplikovaná a náročná. Vyrábal sa a stále sa vyrába v Modene v Taliansku. Vedeli ste, že zreje 10 až 25 rokov v kvalitných dubových sudoch? Teraz sa používa na sudy viac čerešňové alebo gaštanové drevo.

Vínny ocot sa vyrába kvasením kvalitného hotového vína.

Druhy kvalitných vinnych octov