Nepražené kakao

Upokojuje, navodzuje dobrú náladu, skvele chutí a dokonca lieči.

Nepražené kakao

Kakao pripravené z nepražených bôbov neprechádza pri výrobe tepelnou úpravou a preto je plné živín podobne ako kakaové bôby.  Obsahuje široké spektrum minerálov, vitamínov a antioxidantov.

Priaznivý účinok kakaových bôbov

  • podporujú imunitný systém
  • detoxikujú organizmus
  • ochraňujú bunky pred radikálmi
  • podporujú trávenie a zlepšujú pravidelnú stolicu
  • prečisťujú hrubé črevo
  • sú účinnou prevenciou kardiovaskulárnych chorôb
  • znižujú vysoký cholesterol
  • rozširujú a prečisťujú cievy
  • majú antidepresívne účinky - upokojujú nervový systém
  • odstraňujú z tela napätie
  • podporujú výživu svalovej hmoty

Obsah účinných látok

Nepražené kakao obsahuje tak ako surové kakaové bôby, z ktorých je vyrobené vlákninu, sacharidy, bielkoviny, tuk, vodu, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď, mangán, sodík, selén, cholín, luteín, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, vitamíny skupiny B, E, K, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú. Omega 6 mastné kyseliny sú v bežnom kakau a čokoláde z neho vyrobenej znehodnotené pražením.

 

Účinok kakaa

Kvalitné nepražené kakao má veľmi špecifické účinky na ľudský organizmus. Dokáže navodiť dobrú náladu, pocity šťastia a spokojnosti, vrátane ľahkých afrodiziakálnych účinkov.

Nepražené čisté kakao je skutočným pokrmom bohov. Uchováva všetky výživné látky v neskazenej podobe, neznehodnotené tepelnou úpravou ani iným spracovaním. Je to v podstate čokoláda s neodolateľnou horkou chuťou.

Účinok látok obsiahnutých v nepraženom kakau

  • horčík  - podporuje nervovú sústavu
  • síra - zlepšuje vzhľad kože a vlasov,
  • železo a mangán - sú nevyhnutné pre krvotvorbu
  • chróm - reguluje metabolizmus cukrov
  • zinok - podporuje imunitný systém
  • meď - podporuje krvotvorbu a imunitu
  • flavonoidy - antioxidanty, ktoré môžu pomôcť pri vysokom krvnom tlaku a cukrovke.

Kakaové bôby z ktorých je nepražené kakao vyrobené, majú vysoký obsah antioxidantov, dosahujú jednu z najvyšších ORAC* hodnôt. 

Dokonca sú považované za najlepšie prírodné antidepresívum. Je to vďaka dopamínu a serotonínu, ktoré priaznivo ovplyvňujú duševné zdravie a náladu.

Nepražené kakao so svojou charakteristickou chuťou má uplatnenie predovšetkým pri výrobe čokoládových zákuskov a nápojov.

Kakao, ktoré bežne používame, je vyrábané mletím kakaových bôbov. To, ktoré je v obchodoch najdostupnejšie, je pripravené z pražených kakaových bôbov, čo sa deje pri vysokých teplotách. Pri nich sa veľká časť účinných látok zlikviduje.

* ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity – schopnosť viazania voľných radikálov kyslíka)  je sústava noriem na meranie antioxidačnej kapacity potravín a doplnkov výživy, ktorá je medzinárodne uznávaná .

Hodnota ORAC určuje presne akú má potravina - ovocie, zelenina, doplnok výživy - schopnosť neutralizovať a ničiť  voľné radikály, Čím je táto hodnota vyššia, tým potravina a v nej obsiahnutý antioxidant účinnejšia. Znamená to, že tým lepšie spomaľuje starnutie organizmu a tým skôr dokáže zabrániť vzniku rôznych ochorení.

Odporúčaná denná hodnota ORAC našej stravy je 3000 až 5000. Ak sa venujete športu, fajčíte alebo máte dlhotrvajúce ochorenie, odporúča sa dvojnásobok.