Nepražené kakaové bôby

Prírodný zdroj antioxidantov, minerálov, vitamínov a elixír výbornej chuti.

Nepražené kakaové bôby

Nepražené kakaové bôby v prirodzenej nespracovanej podobe sú pre naše telo veľmi prospešné. Obsahujú približne 300 chemicky identifikovateľných látok a patria medzi výnimočne komplexné potraviny. Sú plné antioxidantov, minerálov a vitamínov, ktoré priaznivo vplývajú na imunitu, zažívanie, nervový systém. Je to úžasná sladká pochúťka, ktorá dodáva energiu priebežne a cukor uvoľňuje do obehu postupne.

Je dobré vedieť

Ak sú kakaové bôby nepražené a ručne lúpané, sú krehkejšie oproti nelúpaným bôbom. Sú preto vhodné na mletie a použitie ako kakaových úlomkov. Chuťovo sú jemnejšie, necítiť charakteristickú výraznú horko-kyslú chuť.

Obsah účinných látok

Nepražené kakaové bôby sú prírodným zdrojom pre zdravie nevyhnutného horčíka. Okrem toho obsahujú vápnik, fosfor, železo, teobromín, organickú síru, meď, mangán, selén, zinok, draslík, vitamíny A, B1, B2, B6, C, D, E, aminokyseliny a v malom množstve kofeín. Kakaové bôby sú tiež jedným z najbohatších prírodných zdrojov antioxidantov. Antioxidanty pozitívne vplývajú na naše zdravie, znižujú riziko vzniku rakoviny, srdcovo-cievnych chorôb a prospievajú dlhovekosti.

 

Účinky horčíka

  • podieľa sa na mineralizácii kostí
  • tvorbe okostnice a zubov, skloviny zubov
  • je významný pre tvorbu nechtov, vlasov a pokožky
  • aktivuje viac ako 300 enzýmov
  • má vplyv na výkonnost, najmä srdcového svalu
  • stabilizuje homeostázu organizmu
  • prispieva k správnej funkcii prostaty
  • posilňuje pri zlom trávení

Nedostatok horčíka spôsobuje nepravidelný srdcový rytmus, srdcové infarkty, ochabnuté svaly, slabosť, záchvaty kŕčov, zväcšovanie prostaty, nočné pomočovanie a obličkové kamene.

 

Priaznivý účinok nepražených kakaových bôbov

  • podporujú imunitný systém
  • detoxikujú organizmus
  • ochraňujú bunky pred radikálmi
  • podporujú trávenie a zlepšujú pravidelnú stolicu
  • prečisťujú hrubé črevo
  • sú účinnou prevenciou kardiovaskulárnych chorôb
  • znižujú vysoký cholesterol
  • rozširujú a prečisťujú cievy
  • majú antidepresívne účinky - upokojujú nervový systém
  • odstraňujú z tela napätie
  • podporujú výživu svalovej hmoty

Účinok ostatných látok obsiahnutých v kakaových bôboch

  • síra - zlepšuje vzhľad kože a vlasov,
  • železo a mangán - sú nevyhnutné pre krvotvorbu
  • chróm - reguluje metabolizmus cukrov
  • zinok - podporuje imunitný systém
  • meď - podporuje krvotvorbu a imunitu
  • flavonoidy - antioxidanty, ktoré môžu pomôcť pri vysokom krvnom tlaku a cukrovke.

Kakaové bôby majú vysoký obsah antioxidantov, dosahujú jednu z najvyšších ORAC* hodnôt. 

Dokonca sú považované za najlepšie prírodné antidepresívum. Je to vďaka dopamínu a serotonínu, ktoré priaznivo ovplyvňujú duševné zdravie a náladu.

Ako použiť nepražené kakaové bôby

  • pridajte do raňajkovej kaše
  • v kombincii so sušeným ovocím a orechami, do zmesi na destiatu alebo olovrant
  • pridajte do dezertov a koláčov v surovom stave

* ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity – schopnosť viazania voľných radikálov kyslíka)  je sústava noriem na meranie antioxidačnej kapacity potravín a doplnkov výživy, ktorá je medzinárodne uznávaná .

Hodnota ORAC určuje presne akú má potravina - ovocie, zelenina, doplnok výživy - schopnosť neutralizovať a ničiť  voľné radikály, Čím je táto hodnota vyššia, tým potravina a v nej obsiahnutý antioxidant účinnejšia. Znamená to, že tým lepšie spomaľuje starnutie organizmu a tým skôr dokáže zabrániť vzniku rôznych ochorení.

Odporúčaná denná hodnota ORAC našej stravy je 3000 až 5000. Ak sa venujete športu, fajčíte alebo máte dlhotrvajúce ochorenie, odporúča sa dvojnásobok.