Kokosové mlieko - zdravá alternatíva

Kto ho raz ochutná, veľmi rád sa k jeho charakteristickej chuti vracia.

Kokosové mlieko - vôňa a chuť exotiky

Vedeli ste, že kokosové mlieko nie je žiadny novodobý vynález ? V krajinách Tichomoria, Karibiku, jufovýchpdnej Ázii a Afrike či na Madagaskare sa už po stáročia používa pri varení polievok, omáčok, dezertov, miešaných nápojov  či kari.

Kokosové mlieko je výbornou alternatívou pre ľudí, ktorí:

  • trpia alergiou na živočíšne mlieka, predovšetkým na mlieko kravské
  • trpia na intoleranciu laktózy

Druhy kokosového mlieka

  • Predávané kokosové mlieka sa líšia podielom vody a kokosu - teda obsahom tuku
  • Najviac tuku obsahuje kokosová smotana
  • Dostupné je v konzervách alebo v tetrapakových krabiciach
  • Dnes sú už bežne dostupné aj kokosové mlieko v BIO  kvalite
  • Pozor na obsah stabilizátorov a emulgátorov. Niektoré z nich sú problematické (karagenan, guma guar), zabraňujú oddeleniu tuku od tekutiny pri skladovaní kokosového mlieka.
  • Existujú aj ryžovo-kokosové mlieka. Sú vhodné na okamžitú konzumácu bez akejkoľvek úpravy.

Niektoré účinky kokosového mlieka na ľudský organizmus

  • má protizápalové a protivírové účinky
  • podporuje imunitný systém
  • je prevenciou kardiovaskulárnych ochorení
  • má protinádorové účinky
  • ukľudňuje 
  • zvyšuje pevnosť kostí
  • zrýchľuje metabolizmus
  • zlepšuje trávenie
  • hydratuje a zjemňuje pokožku

Pozitívnou stránkou zloženia kokosového mlieka je prítomnosť

  • vitamínov - vitamínu B1, niacínu, kyseliny listovej, vitamínu C a E
  • minerálov - draslík, fosfor, kyselina pantoténová, sodík, jód, železo, vápnik, horčík a selén
  • vlákniny