Kokosové mlieko - zdravá alternatíva
Kto ho raz ochutná, veľmi rád sa k jeho charakteristickej chuti vracia.
Kokosové mlieko - vôňa a chuť exotiky
Vedeli ste, že kokosové mlieko nie je žiadny novodobý vynález ? V krajinách Tichomoria, Karibiku, jufovýchpdnej Ázii a Afrike či na Madagaskare sa už po stáročia používa pri varení polievok, omáčok, dezertov, miešaných nápojov či kari.
Kokosové mlieko je výbornou alternatívou pre ľudí, ktorí:
- trpia alergiou na živočíšne mlieka, predovšetkým na mlieko kravské
- trpia na intoleranciu laktózy
Druhy kokosového mlieka
- Predávané kokosové mlieka sa líšia podielom vody a kokosu - teda obsahom tuku
- Najviac tuku obsahuje kokosová smotana
- Dostupné je v konzervách alebo v tetrapakových krabiciach
- Dnes sú už bežne dostupné aj kokosové mlieko v BIO kvalite
- Pozor na obsah stabilizátorov a emulgátorov. Niektoré z nich sú problematické (karagenan, guma guar), zabraňujú oddeleniu tuku od tekutiny pri skladovaní kokosového mlieka.
- Existujú aj ryžovo-kokosové mlieka. Sú vhodné na okamžitú konzumácu bez akejkoľvek úpravy.
Niektoré účinky kokosového mlieka na ľudský organizmus
- má protizápalové a protivírové účinky
- podporuje imunitný systém
- je prevenciou kardiovaskulárnych ochorení
- má protinádorové účinky
- ukľudňuje
- zvyšuje pevnosť kostí
- zrýchľuje metabolizmus
- zlepšuje trávenie
- hydratuje a zjemňuje pokožku
Pozitívnou stránkou zloženia kokosového mlieka je prítomnosť
- vitamínov - vitamínu B1, niacínu, kyseliny listovej, vitamínu C a E
- minerálov - draslík, fosfor, kyselina pantoténová, sodík, jód, železo, vápnik, horčík a selén
- vlákniny